AAAa.png

Doctoraatsopleiding

  • Doctoraatsopleiding in samenleving, recht en religie

  • Doctoraatsopleiding in het kerkelijk recht (JCD)

Interesse in een doctoraat?

Onze faculteit biedt volgende doctoraatsopleidingen aan:

Meer informatie over doctoreren aan KU Leuven kan u terugvinden op de website van de universiteit.

Toelating tot doctoreren

Ben je ervan overtuigd dat een doctoraatsstudie iets voor jou is? Controleer dan of je voldoet aan de diplomavereisten om aan onze faculteit jouw doctoraatsonderzoek te mogen doen.

Wie wil doctoreren moet immers voldoen aan de toelatingsvoorwaarden zoals die bepaald worden in artikel 6 van het doctoraatsreglement. Je dient houder te zijn van een voor het doctoraatsonderzoek relevant Vlaams masterdiploma of een equivalent diploma hoger onderwijs, én hierbij ofwel minstens de graad van onderscheiding hebben behaald, ofwel je onderscheiden hebben via kwaliteitsvolle wetenschappelijke publicaties of ontwerpmatige prestaties. Bovendien moet de kandidaat ook voldoende beheersing hebben van het Nederlands en/ of Engels.

Voor een doctoraat in het kerkelijk recht dien je dus te beschikken over de graad ‘Iuris Canonici Licentiatus’ (JCL), terwijl voor een doctoraat in samenleving, recht en religie (of het Engelstalige equivalent) het diploma 'Master in samenleving, recht en religie' van de KU Leuven vereist is. Wie niet aan deze voorwaarden voldoet, kan eventueel toelating verkrijgen via het afleggen van een door de doctoraatscommissie opgelegd predoctoraal programma.

Inschrijven

Om een aanvraag tot doctoreren te kunnen indienen, moet je op zoek naar een promotor die jouw onderzoeksvoorstel wil steunen. Een promotor behoort steeds tot het ‘Zelfstandig Academisch Personeel’ (ZAP). Hij/Zij draagt dus de titel van professor.

Kandidaten doen er goed aan reeds in februari - maart de nodige contacten met promotoren te leggen.

Zodra je een KU Leuven-promotor hebt gevonden, volg je onderstaande procedure om toegang te krijgen tot de inschrijving als doctoraatsstudent:

  • In overleg met zijn/haar promotor vult de kandidaat het formulier 'D001 Doctoraatsaanvraag' in en overhandigt dit aan de coördinator van de doctoraatsopleiding.

    De HR-afgevaardigde van de faculteit start de online procedure voor academische toelating tot het doctoraatsprogramma op.

  • De kandidaat ontvangt vervolgens een uitnodiging om aanvullende informatie in te vullen en bepaalde documenten op te laden.

    * Kandidaten met een EER-nationaliteit en een Vlaams diploma ontvangen een e-mail met de vraag om de doctoraatsaanvraag te vervolledigen.

    * Kandidaten zonder EER-nationaliteit of zonder Vlaams diploma ontvangen een e-mail met de vraag om de aanvraagprocedure van de dienst International Admissions (IAM) te vervolledigen.


    De promotor ontvang vervolgens een uitnodiging om zijn goedkeuring of afkeuring te geven in de online aanmeldingstool.

    De volgende stap is afhankelijk van de nationaliteit (EER/niet-EER) en MA-diploma (Vlaams/niet-Vlaams) van de kandidaat.

  • Het academisch advies van de promotor (goedkeuring/afkeuring) wordt verzonden naar de doctoraatsadministratie van de faculteit.

    De facultaire doctoraatscommissie stuurt haar advies (negatief/positief) naar de doctoraatsadministratie, die dit advies invoert in de online aanvraagtool.

  • Alle informatie en opgeladen documenten worden naar de dienst International Admissions gestuurd.

    International Admissions stelt een advies op over de kwaliteit van het trackrecord van de kandidaat (diploma’s, cijfers). Dit advies wordt verzonden naar de doctoraatsadministratie van de faculteit.

    De facultaire doctoraatscommissie stuurt haar advies (negatief/positief) naar de doctoraatsadministratie, die dit advies invoert in de online aanvraagtool.

    [Let op: De beoordeling door IAM neemt meerdere weken in beslag. Het is aan te raden deze procedure ten laatste in mei - en bij voorkeur reeds in april - in gang te zetten.]

  • Indien de aanvraag goedgekeurd wordt door de doctoraatscommissie, wordt de kandidaat uitgenodigd om zich in te schrijven als doctoraatsstudent op de studentenadministratie.

    Intussen wordt het administratieve dossier van de kandidaat afgerond door de HR-afgevaardigde.

Financiering en andere vragen

Onderzoekers die op zoek zijn naar financieringsmogelijkheden, kunnen deze link raadplegen.

Voor meer informatie over de doctoraatsopleidingen en eventuele inschrijving, kan u steeds terecht bij de coördinator van de doctoraatsopleiding.

Let op: Met het oog op uniforme termijnen voor alle mijlpalen en een vlot verloop van de doctorandidagen (PhD Congress) starten doctorandi aan onze faculteit enkel bij aanvang van het academiejaar.