AAAa.png

Masteropleidingen

  • Master samenleving, recht en religie

  • Master in het kerkelijk recht (JCL)

Master in samenleving recht en religie 60 studiepunten

De master in samenleving, recht en religie onderzoekt de rol van religie in onze samenleving, die intussen sterk geseculariseerd en geglobaliseerd is. De opleiding laat je kennismaken met een waaier aan religieuze tradities en biedt inzicht in het samenspel tussen religie, recht en samenleving.

De master in samenleving, recht en religie leidt tot een volwaardig academisch masterdiploma, maar niet tot een canonieke graad.

Toelatingsvoorwaarden

  • Academische bachelor

  • Professionele bachelor mits het volgen van een schakelprogramma (na goedkeuring van de faculteit)

Het volledige programma van de master in samenleving, recht en religie
kan u terugvinden op de website van de universiteit.

 

Master in het kerkelijk recht 120 studiepunten

Master 1.png

De master in het kerkelijk recht is een master-na-master opleiding waarin de focus ligt op de studie van het recht van de rooms-katholieke kerk. Je verdiept en verbreedt de kennis die je opdeed tijdens je vooropleiding in de master in samenleving, recht en religie.
De combinatie van beide opleidingen geeft je het recht op de kerkelijk erkende graad van Juris Canonici Licentiatus.

Juris Canonici Licentiatus

Het programma dat leidt tot het behalen van de canonieke graad van Juris Canonici Licentiatus (JCL) is opgebouwd uit twee programma’s naar Vlaams decretaal recht: de master in samenleving, recht en religie en de master in het kerkelijk recht.

Studenten die de Canonieke graad van Juris Canonici Licentiatus wensen te behalen, starten steeds met met de master in samenleving, recht en religie. Vervolgens kunnen zij pas de Master in het kerkelijk recht aanvatten.


Toelatingsvoorwaarden

Om rechtstreeks toegelaten te worden tot de master in het kerkelijk recht dienen studenten cumulatief aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • De graad van bachelor in de theologie behaald hebben of de kunnen aantonen dat men de priesteropleiding heeft afgerond.

  • De graad van Master in samenleving, recht en religie (met afstudeeroptie 2A: voorbereiding op de Master-na-master in het kerkelijk recht) behaald hebben.

Na goedkeuring door de faculteit kan voor studenten met een bachelor in de rechten eventueel een aangepast traject worden voorzien.

OVERGANGSMAATREGELEN  

Studenten die in het academiejaar 2022-2023 of eerder de Master in Samenleving, recht en religie hebben behaald nemen in plaats van de kerkjuridische specialisatie-opleidingsonderdelen die zij reeds met succes hebben behaald, volgende opleidingsonderdelen op: 

a)    voor Studenten met een bachelor in de theologie en religiewetenschappen:

 -        Recht (S0A15A) – 4 sp.
-        Romeins recht (C02B4A) – 6 sp.
-        Geschiedenis van het privaatrecht (C01B1A) – 5 sp.

 b)    voor alle andere studenten:

 “Andere studenten nemen ten minste 15 studiepunten opleidingsonderdelen theologie op in overleg met de studietrajectbegeleider en met goedkeuring van de programmadirecteur. Zij nemen deze opleidingsonderdelen op aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van KU Leuven”.

Het volledige programma van de master in het kerkelijk recht
kan u terugvinden op de website van de universiteit.